Geschiedenis

Het verhaal van De Pelikaan begint op 4 juli 1816. Op deze dag verkrijgt Gerrit Jan Garsen, winkelier, geboren te Warnsveld op 6 september 1785, bij legaat het winkelpand F 2329. Dit is dus de eerste telg uit de familie Garsen die zich hier als winkelier vestigt. Voorheen was het pand eigendom van zijn schoonouders. Zijn zoon Albartus Garsen wordt in 1854 eigenaar van het pand F 2329 en staat eveneens te boek als winkelier. Deze Albartus Garsen overleed in 1881 en bij scheiding van de nalatenschap wordt het pand F 2329 toebedeeld aan de Wed. Albartus Garsen, die het in 1889 verkoopt aan haar zoon Garrit Jan Garsen, eveneens winkelier. Garrit Jan Garsen was in 1887 reeds eigenaar geworden van het naastgelegen pand F 2328 en hij is dus nu de eigenaar van de twee panden, die in 1904 geheel worden samengevoegd en verbouwd tot een pand, zoals het nu nog steeds onveranderd aanwezig is op de Pelikaanstraat nr. 9.

Uit eigen gegevens blijkt, dat de Fa. Wed. A. Garsen tot 1920 een levensmiddelen zaak was of, zoals in die tijd vaak genoemd, een zaak in koloniale waren. Ook in die tijd waren de artikelen koffie en thee in deze al “specialiteiten” en werd de koffie in de eigen “Stoom-Koffiebranderij” gebrand. Bij oudere Zutphenaren stond de zaak bekend als “Garsen oaver de wal”. Het winkelinterieur dateert grotendeels ook uit 1904 evenals een uithangbord waarvoor door burgemeester & wethouders van Zutphen in 1904 een vergunning werd afgegeven. Achter de zaak was een groot pakhuis annex stallen, waar gelegenheid was tot het stallen van 70 à 80 paarden. De boeren uit de wijde omgeving, die de markt in Zutphen bezochten, leverden hier hun boter, kaas en eieren af in ruil voor levensmiddelen en veevoer.

In 1920 werden de levensmiddelen grotendeels uit het assortiment verwijderd met uitzondering van koffie en thee. Vanaf die tijd is het een speciaalzaak in koffie en thee. Uit een aankondiging in di tijd: “Aan mijne theezaak is tevens verbonden eene Electrische inrichting voor het branden en malen van koffie, waarvan steeds prima soorten voorradig zijn”. Het tijdperk met de Stoom-Koffiebranderij werd hiermee afgesloten.

Regionaal en landelijk, maar ook internationaal heeft de Fa. Wed. A. Garsen als Koffie- en Theehandel De Pelikaan vanaf 1920 grote bekendheid verworven, mede als gevolg van ver doorgevoerde specialisatie. Op 1 mei 1953 neemt H.J. Wassink de zaak geheel over. Inmiddels is de zaak op 1 januari 1988 omgezet in een vennootschap onder firma. Anno 1986 is het bedrijf in handen van de zoon van H.J. Wassink: Johan Wassink. Inmiddels is zijn vrouw Geertje Wassink vennoot en sinds een aantal jaren ook zoon Luc Wassink.

Sinds De Pelikaan in handen is van Johan Wassink is de zaak uitgebreid.  Het hart van De Pelikaan bevindt zich nog steeds in de koffie- en theewinkel (pand F 2329). Dit gedeelte wordt omgeven door de schenkerij en de koffiebrander. Loopt u nog iets verder door dan komt u bij een uitgebreide cadeaushop. Meer dan 7000 geregistreerde klanten, verspreid over het hele land en buitenland, bestellen regelmatig hun favoriete mengsel bij De Pelikaan in Zutphen. Er zijn zelfs unieke familie-theemelanges die al sinds de vorige eeuw worden besteld! Per postpakket worden al deze mensen voorzien van hun koffie en thee.

De Pelikaan verkoopt koffie uit onder andere Costa Rica, Ethiopië, Brazilië, Colombia, Nicaragua, Guatemala, Papua New Guinea, Java en Kenya via een Belgische importeur. De koffie komt ruw aan in balen van 60 à 70 kilogram en wordt daarna in de eigen winkel gebrand. Bij De Pelikaan kan gemelangeerde koffie gekocht worden of naar soort, land of branding. De thee van De Pelikaan is puur of een melange, of een mengsel van theesoorten en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. De koffie en thee wordt verkocht in een oorspronkelijke winkel met een authentiek interieur van eeuwen geleden. Er is een schenkerij waar veel mensen uit Zutphen of elders uit heel Nederland graag naar toe komen. De cadeaushop biedt voor elk wat wils. Ook levert het bedrijf al jaren cadeau-, relatie- en kerstpakketten.

In 1991 verwierf de firma het predikaat “Hofleverancier” ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum en tot op heden is De Pelikaan nog steeds in het bezit hiervan. In 2002, 2003 en 2004 werd de koffie van De Pelikaan tijdens een nationale koffietest gekozen tot het beste kopje koffie van Nederland. Uiteraard is in 2015 het 200-jarig jubileum groots gevierd, want deze bijzondere mijlplaal is iets waar wij enorm trots op zijn. Een zaak als deze vindt men in Nederland namelijk alleen maar in Zutphen.