Lapsang Souchong

Een zwarte theesoort uit China met een sterke rooksmaak, ook wel ‘Tarry’ genoemd. Perfect voor de theeliefhebbers de houden van een zwarte thee met een sterke smaak!

Vanaf 4.70

Lapsang Souchong is een bijzondere zwarte theesoort die heerlijk geurt en donker kleurt. Het is een gerookte thee met een daardoor kenmerkende rokerige smaak.

Liever theebuiltjes in plaats van losse thee? Bekijk dan de Lapsang Souchong Piramide Theebuiltjes van de Pelikaan!

Zetadvies (1 kop): 1 theelepel losse thee (2 gram) met water opschenken (95 °C – 100 °C) en 4 tot 5 minuten laten trekken.

Bewaaradvies: Het is belangrijk om thee op een koele, droge plaats te bewaren in een goed sluitend blikje. De kwaliteit van de thee zal namelijk aanzienlijk achteruit gaan onder invloed van vocht, licht en hoge temperaturen.

Bewaar ook iedere thee apart, zodat zij niet elkaars geuren en smaken overnemen. De meeste van onze theesoorten zijn gemiddeld twee jaar houdbaar.

Wat is Lapsang Souchong thee?

Lapsang Souchong komt oorspronkelijk uit de provincie Fujian in China. Het is een zwarte thee en is erg sterk van smaak.

De thee wordt, na oxidatie, in bamboemanden gedroogd boven brandend naald- of cypressenhout. Dit zorgt ervoor dat er een sterke rooksmaak ontwikkeld in de theebladeren.

De ontdekking

De originele Lapsang Souchong was niet gerookt, maar dit bijzondere proces is bij toeval ontdekt.

Een legereenheid had haar kamp opgeslagen in een theefabriek. Nadat soldaten eindelijk waren vertrokken realiseerden de arbeiders van de theefabriek zich dat ze te weinig tijd hadden om de thee op de gebruikelijke wijze te drogen.

Ze bedachten om de thee boven het vuur te laten drogen en zo ontstond de gerookte variant met een nieuwe sensationele rooksmaak die ook wel omschreven wordt als ‘Tarry’.

Lapsang Souchong thee combineren

Door de sterke smaak combineert deze Chinese thee goed met sterk gekruid eten en sterk smakende kaassoorten. Het is zelfs mogelijk om een siroop te trekken van de thee en deze te mixen met whiskey voor een overheerlijke cocktail.

Vindt u de zwarte thee iets te sterk smaken? Dan kunt u ook een lekker kopje zetten door de gerookte Lapsang Souchong te mixen met Earl Grey thee of een thee met een zoetige smaak.

Hoe zet ik Lapsang Souchong?

U kunt de zwarte thee het beste laten trekken in goed gekookt water, dat dus echt heet is. Om de rooksmaak van de thee het beste tot zijn recht te laten komen, laat u de losse thee 4 tot 5 minuten trekken. Daarna kunt u de thee het beste zo warm mogelijk drinken.

Andere gerookte thee varianten

Naast Lapsang Souchong hebben we bij de Pelikaan nog een aantal andere theeën met een ‘Tarry’, ofwel gerookte, smaak:

  • Geurthee Nr. 5. Een huisgemelangeerde zwarte thee met een gerookt tintje. Perfecte keuze als u van Earl Grey houdt en opzoek bent naar een extra smaaksensatie.
  • Tar-Kee melange. Een veelzijdige melange van zwarte theeën met voornamelijk Keemun en Lapsang Souchong. De thee is mild en heeft een lichte rooksmaak.
  • Afternoon melange. Een heerlijke namiddag-thee samengesteld uit zeer aromatische kruidige Darjeeling en een lichtgerookte China thee.
  • China melange Nr. 7. Een huisgemelangeerde zwarte middag- en avondthee met een vleugje ‘Tarry’.
Gewicht 0.1 g
Gewicht

100 gram, 250 gram

Herkomst thee

China

Soort thee

Zwarte thee

Type thee

Pure theesoorten

Zetmethode thee

Losse thee

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lapsang Souchong” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *